v 21 Aktuella perspektiv + kursutvärdering

Påminnelse: Dags för inlämning eller onlineworkshop 20 maj – uppgift 10: Reflektion kring projektledning.
Hör gärna av dig till August om du har någon fråga eller fundering kring uppgiften!

Som kursmaterial den här veckan har vi inspiration i tre delar: Dels en inspelad föreläsning med Sara Nilsson Lööv – Rebellmammorna, och dels lyssning på temat ”Från specialist till generalist”, samt ett poddsamtal med Tinna Harling – Egnahemsfabriken. Se och lyssna på de två första, och fördjupa dig med poddsamtalet om du vill!

Kursutvärdering: Det har också blivit tid att utvärdera kursåret när vi närmar oss kursens slut 31 maj. Vi vill gärna få input på hur du upplever att läsa kursen, samtidigt är utvärderingen en möjlighet att reflektera över ditt eget lärande under året.
Svara senast 7 juni via: https://forms.gle/2hcS2GR9evSYvYFy9
Utvärderingen är anonym, och vi kommer att bearbeta sammanställningen av svaren tillsammans med andra kollegor på Glokala. Tack för att du är med och svarar!

1) Inspiration, inspelad föreläsning: Sara Nilsson Lööv – Rebellmammorna

För er som inte lyssnade live – och för er som vill lyssna igen – finns en inspelad föreläsning från 10 april då Sara Nilsson Lööv gästade oss på Glokala. Sara är psykologen som blev klimatpsykolog och klimataktivist på heltid, efter att hennes son lärt sig om klimathotet och frågat henne om framtiden. Hon kunde inget annat än svara att hon inte visste hur framtiden skulle bli – men hon lovade honom där och då att hon skulle göra allt hon kunde. Och det löftet höll hon fast vid – och startade upp Rebellmammorna. Lyssna på Sara via kursforumet: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2023-2024/amne/inspelning-sara-nilsson-loov-rebellmammorna/

Frågor för egen reflektion:
– Hur vill du låta dig och ditt initiativ dra lärdom och inspireras av Sara Nilsson Löövs berättelse?
– Vilka hållbarhetsprinciper finns inom ditt initiativ?


2) Inspiration – lyssning: Från specialist till generalist?

För något år sedan presenterade Klimatklubben och Våra barns klimat en lista över 101 framtidsjobb.

På plats 94 hittar jag: “Kreativ generalist. Ett helt nytt samhälle behöver en uppsjö människor som ser möjligheter i utmaningarna, löser problem och kan anpassa sig efter ständigt förändrade situationer.”

Hur relaterar det till rollen som samhällsentreprenör och vår bild av oss själva?

Beskrivningen av en “kreativ generalist” är bred (generell!), men finns det samtidigt något här som är värt att fundera vidare på? Vi lyssnar till ett avsnitt av Kropp & Själ i P1 från februari 2021 – där mångsysslandet står i fokus. Ta gärna med dig avsnittet i lurarna ut på en promenad!

Lyssna: Från specialist till generalist – det nya idealet

“Efter en tid då specialisten ofta hyllats våras det nu för generalisten. Den nytänkande människan med gott självförtroende som kan lite om det mesta. I takt med digitaliseringen och teknikens framfart på många områden har det skapats en längtan efter värden som inte går att digitalisera. Mänskliga värden som kreativitet, flexibilitet och social färdighet. Och även pandemin har påverkat detta.

– Generalistens tid är nu. När allt är osäkert och ingen vet vilken fot den ska stå på, då behövs generalisten. Det menar Linus Jonkman, författare och verksamhetsutvecklare.”


3) Valbar fördjupning, lyssna: Tinna Harling, Egnahemsfabriken på Tjörn

Apropå att vara generalist – kan även den med tummen mitt i handen bygga ett eget hus? Ja, i alla fall med stöd från Egnahemsfabriken – det menar Tinna Harling som har intervjuats av Tom Roodro i podden Engagemanget. Baserade på Tjörn utvecklar de intressanta lösningar utifrån devisen “Vi bygger hus, gemenskap och omställning tillsammans”.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.