v 39 Active Citizenship

Hur formar vi som medborgare samhällsutvecklingen? Vi tar begreppet ”active citizenship” som ingång till den här veckans material och reflektion. Som kontext i temat ska vi dyka in i den högst aktuella globala klimatstrejken!

Först en introduktion till temat:

::::::::::::::::::::::

Global Klimatstrejk!

Greta Thunbergs strejkande för klimatet gick snabbt från att vara en enskild skolungdoms aktiva handlande till att bli en global rörelse. I augusti 2018 satte sig Greta för första gången utanför riksdagen i Stockholm. Åtta månader senare hade 1,6 miljoner människor anslutit sig till strejken, runt om i hela världen, för att delta i den senaste Global Climate Strike i mars i år. I fredags började en ny global klimatstrejk-vecka, som vi nu är mitt uppe i, och nu på fredag uppmanas även vuxna delta i strejken. Vi börjar med att lyssna på initiativtagarens uppmaning, och några röster från runt om i världen om varför de valt att engagera sig i kampen, i ett kort klipp.

Du kan inte lösa krisen utan att behandla den som en kris, utan att se helhetsbilden. Du kan inte lämna ansvaret till individer, politiker, marknaden eller andra delar av världen. Det här måste inkludera allt och alla.

Greta Thunberg. Tal i National Assembly, Paris, Frankrike 23/7-2019.  

Vill du stödja klimatstrejken? HÄR är tio tips om hur du kan gå till väga.

Samtal mellan Naomi Klein och Greta Thunberg

Videon är en klippt och förkortad version från en helkväll med tal och en längre intervju mellan Naomi Klein och Greta Thunberg. Naomi Klein, författare, aktivist och filmskapare, och känd för sina välskrivna böcker om kapitalismen och dess förödelse (som Chockdoktrinen och Det här förändrar allt), träffade häromveckan Greta Thunberg för ett samtal. De pratar bland annat om ansvaret Greta fått som representant för en global rörelse, om att ena olika kamper, om att vara öppen med en diagnos och, så klart, om klimatet.

I den längre versionen av videon kan man höra Naomis tre tankar om vad som simultant krävs för att stoppa utvecklingen mot det klimatkaos vi är på väg mot (från 35:12):

1. Modet att våga drömma om en annan framtid, och att våga skaka av oss känslan av oundviklig apokalyps som genomtränger varje aspekt av vår kultur: för att ge oss en riktning och ett gemensamt mål, en vision om världen vi jobbar mot.
2. Att vi konfronterar sanningen om var vi är i historien, hur mycket som redan gått förlorat, och vad som kommer att gå förlorat om vi inte omfamnar revolutionära nivåer av förändring omedelbart.
3. Att vi hittar vår kamp och samarbetar, tvärs över våra skillnader, för att bygga upp en trovärdig och orubblig kraft.

Plockat ur Naomi Kleins tal, egen översättning

::::::::::::::::::::::

Att läsa: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling

Läs (hela eller delar av, se nedan) Malin Gawells kapitel i antologin Samhällets entreprenörer: Samhällsentreprenörskap för en global utveckling (sida 157-173).

I texten beskrivs till en början organisationen Attac!, hur den startades i Sverige och hur engagemanget inom den sett ut. Sedan förs mer generella diskussioner under rubrikerna Innovativt handlande och organisering, Några ord om samhällsnytta, och Aktivism som samhällsentreprenörskap. Du kan välja att läsa hela kapitlet, eller enbart de nyss nämnda delarna.

::::::::::::::::::::::

Reflektion & samtal

Vi reflekterar och samtalar tillsammans utifrån veckans tema och innehåll. Om du vill kan du använda dig av frågorna nedan som stöd i din reflektion.

  • Vad innebär aktivt medborgarskap för dig?
  • Vems ansvar är det att ”förbättra världen”?
  • Vad tror du krävs för att starta en rörelse?
  • Vad tänker du om uppmaningen ”Tänk globalt, agera lokalt?”
  • Vad tänker du om Naomi Kleins tre tankar om vad som krävs för att stoppa klimatkaos?
  • Hur bör man som samhällsentreprenör förhålla sig till klimatkrisen/-kampen?
  • Vad tar du med dig från samtalet mellan Greta och Naomi?
  • Vad tar du med dig från Malin Gawells text?

—> Skriv ett kort inlägg med dina tankar, och svara på två andra kursdeltagares inlägg! FORUMTRÅD —>

::::::::::::::::::::::

Valbar fördjupning

Artikel: ”Välfärdssamhället efter Den Svenska Modellen” (Karl Palmås, 2005)

Karl Palmås beskriver hur välfärdens nya lösningar växer fram utanför dagens etablerade strukturer. Håller ni med? Är det civila samhällets roll / samhällsentreprenörers roll att utveckla välfärden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.