v 41 Konst & provokation
I veckans tema breddar vi perspektiven på samhällsentreprenörskap: Vad har provokationen för funktion och hur kan konstnärliga uttryck användas i förändringsprocesser?
Jag påminner samtidigt om att välja en bok eller annat material som du vill fördjupa dig i, inom uppgift 3. Bolla gärna med mig om du har frågor kring uppgiften. Läs hela beskrivningen och se förslag på böcker här: https://samhallsentreprenor.glokala.net/2023-2024/modul-1/uppgift-3-perspektiv-pa-samhallsentreprenorskap/
Kursträff i Malmö 19-20 oktober
Påminnelse: Meddela din medverkan via det här formuläret →
Introduktion
Se inledande kommentarer till temat och veckans material.
Att läsa:
Läs Lasse Ekstrands och Monika Wallmons kapitel i antologin Samhällets entreprenörer.
Uppbrottet från bruksmentalitet och inlärd hjälplöshet – eller konsten att tankeprovocera (s. 174-191)
Se: “Pussy Riot – Can You Fight With Paper Planes”
Intervju (32 min) inspelad i september 2023 med Maria (Masha) Alyokhina från Pussy Riot. Just nu pågår utställningen “Velvet Terrorism – Pussy Riot’s Russia” på konstmuseet Louisiana i Danmark.
Aktivera engelska undertexter: Via knappen CC i nederkant kan du aktivera automatiskt genererade undertexter på engelska.
Önskar du få en transkribering av intervjun på svenska? Kontakta i så fall August!
“Pussy Riot reacted to injustice. When we see something that is unfair, we react. It happened step by step. There was no huge plan of resistance. Of course, revolution is the thing that lives in the heart. But we used what we had. We have been naked in front of the system. But we did something.”
Fördjupning #1
Konstnären Sadaf Ahmadis hemsida: http://sadafahmadi.com/
Fördjupning #2
Samhällsentreprenören som provokatör (s. 140-156 i antologin Samhällets entreprenörer)
För dig som vill få mer inramning finns också Bengt Johannisons och Caroline Wigrens kapitel ”Samhällsentreprenören som provokatör” där de illustrerar med fem korta exempel på entreprenörer som på olika sätt provocerar. Bert Karlsson och Lars Vilks är de två mest kända av de entreprenörer som lyfts fram. I kapitlet diskuterar de vikten av att irritera och utmana värderingar, och att ibland även utmana lagen.
Frivilligt: Tankar & reaktioner, tråd i gemensamma kursforumet, https://samhallsentreprenor.glokala.net/2023-2024/amne/konst-provokation-tankar-och-reaktioner/
Frivilligt kopplat till temat – hur reagerar du på veckans material? Tänker du på andra exempel där konst används eller där provokationen blir en konstruktiv kraft? Tänker du på några personer som provokatörer? Dela gärna exempel och tankar i en kommentar!
Efter att ha konsumerat materialet så tänker jag att organisation och gemenskap är viktigt för att kunna skapa förändring. Att kämpa på ensam innebär stora risker för att ett projekt dör ut med en om något skulle hända. Därför bör det skapas kontakter tydligt. Exempelvis så hade inte Pussy Riot kunnat göra så mycket om alla i gruppen satt i fängelse. Därför behöver vi nätverka, hitta kompromisser för att växa och nå ut.
Jag tror Lars Vilks sa att det är en förutsättning att konst provocerar, annars är det inte konst. Han betalade ett högt pris för detta. Tidigare har jag inte kopplat ihop provokation med entreprenörskap, men det är något att klura lite på. Intressant tema!