Uppgift 5: Exempel på organisering

Inlämning: 15 januari i uppgiftens forum
Kommentarer till varandra:
16 – 28 januari

Lyssna på August som presenterar uppgiften i ett ljudklipp (mp3):

Uppgiften: Undersök en verksamhet eller ett projekt som du finner intressant. Att intervjua en eller flera personer från den verksamhet eller det projekt som du väljer att titta på är ett bra sätt att få underlag. Välj gärna ett exempel som ligger nära de idéer som du själv har. Ofta är det värdefullt att ta del av erfarenheter från de som gör liknande saker.

Förslag på frågeställningar – utveckla själv frågorna utifrån vad du vill lära dig mer om:

  • Hur har man organiserat sig, och varför på det sättet? Exempelvis kan det handla om de strukturer/rutiner/ramar som har skapats i organisationen för ansvar och beslut; för kommunikation internt och för inflytande.
    Frågor om den juridiska formen kan också vara intressant – är man exempelvis en ideell förening, ett aktiebolag – eller ett projekt inom en organisation? Hur påverkar det arbetet?
  • Vad har varit framgångsrikt?
  • Vilka svårigheter finns?
  • Hur fungerar samspelet mellan de som är involverade?
  • Har sättet att organisera verksamheten/projektet förändrats över tid?
  • Vad har du inspirerats av? Vad vill du ta med dig in i dina egna initiativ och projekt?

Tips på verksamheter att undersöka, om du behöver uppslag:

100 sociala innovationer – nationellt (scrolla ner till listan med länkar)
Coompanion: Kooperativa stories – exempel från olika delar av landet

Inlämningsform & omfattning
Du kan genomföra uppgiften själv eller i samarbete med någon annan i kursen. Form för inlämningen är öppen. Det går bra att använda video, ljud, text eller en annan form du vill prova.

Inlämning i textform: 3-5 sidor.
Inlämning i form av video, ljudinspelning, bildspel, en blogg eller annat: Du får själv göra en bedömning, men en riktlinje för video- och ljudinspelningar kan vara att hålla sig inom 15 minuter.

Inlämning 15 januari:
– Lägg till ett nytt ämne i uppgiftens forum, skriv en titel som innehåller ditt namn
– Lämnar du in på annat sätt än genom text vill vi att du också kort beskriver hur man tar del av din presentation, i inlägget eller med en bifogad fil.
Om du spelar in ljud kan du ladda upp mp3-filer (max 32 mb) direkt till ditt inlägg. Andra filformat och video är det enklast att ladda upp mediafilen externt, på exempelvis Google Drive eller annan tjänst. Klistra sedan in en länk till mediafilen i ditt inlägg.
– Meddela gärna direkt när du lämnar in om du kan delta i samtal online för feedback, eller behöver ingå i grupp för skriftliga kommentarer (se nedan).

Kontakta August om du har någon fråga om hur du kan gå tillväga för att lämna in!

Respons/kommentarer till varandra:
I uppgiften ingår att ge kommentarer till varandra. Kommentarer ger både värdefull respons och nya reflektioner.

Du kan antingen delta i samtal online 24 eller 25 januari, eller ingå i en grupp för skriftliga kommentarer till varandra.
Gruppsamtal online planeras via Zoom: Onsdag 24 januari kl 12:00-13:30, samt torsdag 25 januari kl 19:00-20:30.

Tidsram för skriftliga kommentarer: 16-28 januari.

Frågor? Kontakta gärna August om du har någon fråga.

Svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. Jag uppskattade att se och lyssna till dessa klipp. Det känns som att idéer ofta kommer från avsaknaden av något och jag tänker att det är en bra drivkraft. Jag föredrar att ha koll och vill gärna ha hela bilden klar och även en plan b innan jag påbörjar något så fastnade för Jason Robert som tyckte att allt faktiskt inte behöver vara klart från en början. Det var oerhört inspirerande att höra honom prata och det känns nästan för enkelt att från en idé sätta det i verket. Att faktiskt göra något, ta ett initiativ och se vart det landar är ett sätt och att göra en ordentlig planering med allt vad det innebär är ett annat. Om det skulle vara en riktig hjärtefråga för mig så skulle jag nog ändå vilja ha en ordentlig plan men tar med mig att allt inte behöver ha det.

    Jag har inte hört talas om Yalla tidigare och det kändes lite extra i hjärtat att se det klippet. Vad viktigt det är att känna sig behövd och att det inte är en självklarhet för alla. Kul att något som börjar som ett projekt sedan övergår till något bestående som gör stor skillnad för många kvinnor.

    Jag är lite förvånad över att det är så pass brett, både Funkibator och Yalla. Det är inte små organisationer. Det skulle vara intressant att se hur det ser ut organisatoriskt, det kanske framgick men jag fick ingen klar bild över det och min hjärna skulle nog behöva en bild över det för att få ihop de olika delarna.